adria

Minibus prevoz
Najam putničkih kombija , usluga viziranja

Rezervišite odmahTrst

U najsevernijem delu Jadranskog mora, na granici Italije sa Slovenijom, u zalivu Trst, u podnožju strmine koja se sa Kras platoa naglo spušta do mora, leži gradić Trst. Ovo je glavni grad autonomne pokrajine Friuli-Venezia Giuila. On ima najmanju provinciju u Italiji koja se prostire na 84 kvadratna km, i 260.000 stanovnika, sa gustinom naseljenosti od 2,444.9/km2 .

Pokrajina Friuli-Venezia Giuila je gvadrilingvalna, jer područja oko Trsta, u kojima žive uglavnom Italijani, naseljavaju. Na području ovog gradića susretale su se germanska, latinska i slovenska kultura. Zbog pogodnog položaja ova luka je u 19. veku bila jedan od najvažnijih i najvećih gradova Austro-Ugarskog carstva (odmah posle Beča, Budimpešte i Praga). Međutim, s raspadom Austro-Ugarskog carstva, značaj Trsta značajno opada. Godine 1719. Trst postaje slobodna luka unutar Habzburškog carstva, a procvat doživljava za vreme Marije Terezije. Istorijska pikanterija je i podatak da je čuveni nemaški intelektualac i istoričar Johan Joakim Vinkelman ubijen u Trstu na svom putu iz Beča u Italiju (1768).

Što se tiče gradskog eksterijera, Trst predstavlja pravi mali raj za oči. Ono što se ne sme propustiti je široko i pregledno lučko šetalište. Glavni trg Piazza Unita d Italia će Vam se nametnuti prelepim zgradama iz 19.veka, koje zlatasto sijaju pod noćnim reflektorima. Na njemu se nalaze javne zgrade. Do 1919. se zvao Piazza Grande, a lokalni Sloveni ga i danas zovu "Veliki trg".

Pošto je Trst mali istorijsko-arheološki raj, predlažemo da ne propustite ni sledeća mesta:
- Katedralu Sv.Justusa,
- Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Trojstva i Sv. Spiridona,
- Baziliku Sv.Silvestera koja datira iz 11. veka,
- Crkvu Santa Maria Maggiore iz 1682.,
- Crkvu San Nicolo dei Greci iz 1787.,
- Sinagogu.

Trst je veliki šoping centar. Stvari zbog koji se ide u Trst su antikviteti, proizvodi od kože, knjige i odeća. Trst je poznatiji po velikim šoping centrima nego po tradicionalnim radnjama i pijacama kojih ima vrlo malo.

Gradić Trst ima vrlo bogat festivalski život. U njmu se stalno nešto dešava. Avgust je rezervisan za Nozza Carsiche – tradicionalnu ceremoniju venčanja koja se održava u delu grada koji se zove Monrupino. U oktobru se dešava trka brodova zvana Barcolana. Ako odete u Trst ovog novembra, moći ćete da ispratite Festival Latino-Američkog filma. Od kraja novembra do kraja decembra na trgu San Antonio održava se Božićni sajam.Prijatelji

Linkovi

O Nama

Vozni Park

Društvene mreže

Twitter

Facebook

Instagram

Kontaktirajte nas

Ustanička 128b, 11000 Beograd, Srbija
+381 11 347 000 2 ; +381 11 347 000 3
Kombi prevoz:+381 64 64 64 845
Telefon (0-24):+381 64 64 64 845
Email: info@adriatravel.rs

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera i podložni su promenama. Za detaljnije informacije kontaktirajte nas.

© 2017 Copyright Adria Travel | Created by KVM